2006

29. middag hos Christian Agersund den 4. marts 2006.

 

Her følger så de stærkt foruroligende billeder af fire relativt unge menneskers indtag af mad og drikke i et omfang, der klart overskrider Sundhedsstyrelsen anbefalinger.

 

Vi er til gourmetaften hos Christian i Sverige, og som altid sner det.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi starter lige med at kigge på den fine spritnye bil - en kongeblå Peugeot 607.

 

Nå, men så bliver vi budt inden for til en forrygende aften med hele ni retter, gode vine og whiskyer og ild i pejsen. En gennemsnitlig vægtforøgelse på 1½ kg er så bare en af bivirkningerne af aftenen. Men det må løbebånd og cykelture ændre på den kommende uges tid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Et fint nyt navneskilt er det også blevet til. Sikke dog de kan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokken trækker vinene op, og så er vi ved at være klar til første ret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thai snack med sød chili sauce

 

En lettisk øl og en skål diverse tørrede snacks kommer på bordet. Det er første ret og er Thai snack med sød chili sauce. De er hjembragt af Christian, der netop har være på rejse i Asien - det blev der så pralet lidt med.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mens vi andre hygger, går kokken i gang med tilberedningen af anden ret, der er hedder 'No Name' og er med sød chili sauce. Retten består af henholdsvis blomkål og broccoli, som er skåret i buketter. Disse var så dyppet i beignet dej og friteret gyldne i friture. Dette er efter kokkens oplysninger en typisk snack ret i Thailand og den ses i forskellige variationer med hensyn til valg af grøntsager eller mindre stykker kød.

 

Opskrift: Beignet dej: 2-3 dl hvedemel, 1 tsk. bagepulver, salt og peber samt 1 øl (33cl). Ingredienserne piskes sammen til en flydende dej, skal have konsistens som en tynd risengrød. Dyp derefter grøntsagerne i dejen, slå overskydende dej af og kom i frituregryden. Grøntsagerne er klar når de kommer op til overfladen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bemærk at frituregryden er anbragt under emhætten. Så undgås duns i hele hytten. Smart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'No Name'. Tænk at grønsager smager så godt. En god og anderledes form for snacks.

 

Så kommer aftenens tredje ret, som flere af aftenens gourmeter har set frem til. Vi er blevet stillet en ægte omgang 'Kylling ala Schwong' med rigtige pomfrits i udsigt. Det er et modigt forsøg fra en kok, der for øvrigt aldrig selv har haft fornøjelsen af Schwongs køkken, men kun har hørt det omtalt gennem mere end 15 år fra andre af gourmeterne. Schwong var ejeren af en grillbar på Hovedvejen i Glostrup.

 

Opskrift: 6 store kyllingelår. 4 stk. Kyllingefond (terning). Start med at lave en kraftig kyllingefond af 4 terninger i en liter vand. Kom derefter alle lårene i en plasticpose og hæld fonden over. Posen lukkes og kyllingen marineres i 5 timer. Kom derefter i ovnen i to timer ved 150 grader for til sidst at afslutte med 5-7 minutter i frituren.

Bedømmelse: Christians kylling med pomfrits var god. En rigtig manderet uden grønt på tallerken. Kyllingen var saftig og gennemstegt og pomfritsne gyldenbrune. I det hele en god ret. Men, men, men ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sidens største billede til ære for Schwong.

 

Christians ret har bare ikke meget med Schwong at gøre - fred være med ham. Nu da Christian har tilladt sig at bringe Schwong på bane, så giver det anledning til at fortælle den ægte historie om Schwongs grillkyllinger, der stadigvæk kan få munden til at løbe i vand hos en sand grillkylling-fan.

 

Sagen er, at når vi taler om Schwong, så taler vi om en ½ grillkylling og en stor bakke pomfrits. Schwongs kyllinger var altid over-gennemstegte med sprød skin, mere tørre end saftige og på kanten til at være branket eller var branket. For eksempel havde vingen fået så meget, at den var blevet så hård, at man skulle passe på tænderne, når man forsøgte at bide kødet af. Dertil havde kyllingen en kraftig smag fra fritureolien, der formentlig aldrig var blevet skiftet og som blev brugt til alt lige fra forårsruller, hamburgere, kyllinger og pomfrits, og derfor havde fået en meget kompleks smag. Hemmeligheden ved Schwongs kyllinger og pomfrits var formentlig en kombination af den ubestemmelige fritureolie og tricket med at overstege, dvs. at såvel kylling som pomfrits havde fået omkring 5 minutter mere end godt var. Sådan lyder i hvert fald en af teorierne om hemmeligheden bag Schwongs grillkyllinger.

 

Bestillingen blev altid modtaget med et bredt smil og ordene: 'Med hjem?' Ja for fa'en, hvem gider stå og spise på Schwongs grillbar med lyden af en spillemaskine henne i hjørnet, hvor der altid sad en taber på barstolen og spillede med en pulsende smøg i mundvigen. 'Ja tak med hjem.' Så kom kyllingen ned i en hvid foliepose, pomfrits i en bakke og ned i en brun pose, hvori der blev prikket huller. Til sidst kom både kylling og pomfrits i en gennemsigtig pose og der blev slået en knude. Så vandrede man velfornøjet hjemad og slog lige et smut ind forbi videoforretningen og lejede en film og fik 1½ liter Coca Cola med. Vel ankommet hjem satte man sig ved ved stuebordet, åbnede posen og en umiskendelig duft af fritureolie, kylling og pomfrits fyldte stuen. Kyllingen blev spist med fingrene og det hele skyllet ned en 1½ liter Coca Cola, mens filmen kørte på videoen. Man fladede ud på sofaen med fjernbetjeningen inden for rækkevidde og en smøg på læben. Se sådan levede en af gourmeterne i perioden 1988 til 1991. For fa'en Schwong, hvorfor lukkede Levnedsmiddelkontrollen din forretning!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nå, med Christians kylling glider ned sammen med en udmærket flaske 'Rio Sole' fra Brasilien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snakken går og der bliver skålet for Schwong.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fjerde ret er Chilli con Garne - aftenens kødindslag.

 

Opskrift: 500 oksekød, 1 kg løg, 150 gr. bacon, 5-6 fed hvidløg, 2 ds. flåede (eller hakkede) tomater, 2 ds. bagte bønner, 2 ds. koncentreret tomatpure, 2 ds. røde kidney bønner, 2-3 spsk. sambal oelek eller harissa (chilipasta), 1 spsk. kanel, 1 spsk. vanilliesukker, 2 spsk. oregano samt 1 øl - resultatet bliver bedst med en svensk Spentrup 5,9 %.

 

Sådan gør du: Hak løg groft, pil hvidløg og hak groft. Bacon ternes. Steg først bacon i gryden, tag op, steg hvidløg (let gyldne) i bacon, fedtet tag op, steg løgene til de bliver gennemsigtige tage op steg kødet til det gryner tage op. Kom lidt olivenolie i gryden tilsæt chili (sambal eller eller harissa) steg til det bobler. Tilsæt øvrige krydderier. Tilsæt øllen lidt af gangen til kryddermassen bliver en lind gød. Tilsæt kødet rør godt i gennem og tilsæt så alle øvrige ingredienser. Det skal stå og småsimre i 3-5 timer - rør en gang imellem. Ca. en time før serveringen tilsættes kidney bønnerne. Serveres med lidt brød og rigtig smør til.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chilli con Garne - med ægte smør til brødet. Af hensyn til den påståelige Anders med korttidshukommelse bringes her beviset for, at vi også denne gang fik rigtig smør. I dag 'Svenskt Smör'.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hertil bliver der serveret to knaldhamrende gode vine, som bestemt kan anbefales.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anders i et fromt øjeblik.

 

Femte ret er Blomkålsshot med parmesanflan. Aftenens suppe indslag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blomkålsshot med parmesanflan.

 

Opskrift: 6 fed hvidløg, 500 gr. blomkålshoved, 5 dl hønse boullion, 2 dl madlavningsfløde (kaffefløde) og 50 gr. parmesan.

 

Sådan gør du: Sæt ovnen på 200 grader, riv parmesanen groft. Læg parmesanen i aflange bunker på en bageplade med bagepapir, bag til gyldne ca 6-10 minutter. Lav ligeså mange bunker som der er gæster. Pil hvidløg og kom dem i en skål med lidt olie sæt i bunden af ovnen. Når det har fået lidt farve tages de ud og moses samen med lidt salt. Blomkålen koges blød i bouillonen hvidløg tilsættes og det hele blendes med en stavblender derefter tilsættes fløden og det koges op og blendes inden servering. Serveres i passende glas og en parmesanflan ligges på glasset.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der bliver ofte skålet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anders - tankerne går til Schwong.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citronstegt svinemørbrad med artiskoksalsa.

 

Opskrift: 700 gr. svinemørbrad, Skal fra 1 citron, 2-3 spsk. olivenolie, salt og peber, 1 ds artiskokhjerter (ca. 300 gr.), 150 gr. cocktail tomater, 1 avocado, skal og saft fra 1 citron

Sådan gør du: Sæt ovnen på 200 grader. Puds mørbraden fri for hinder, kom citronskallen i en skål med olien. Klap denne blanding på mørbraden krydr med salt og peber. Steg i ovnen ca. 25 minutter. Lad det hele køle af. Skær salsa ingredienserne i passene stykker bland og stil til side til servering. Servering: skær tynde (3-5 mm) skiver af mørbraden læg et passende antal skiver på hver tallerken, kom salsaen over server.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi hygger og skåler.

 

Så er kokken i gang med at tilberede syvende ret, som er carbonara med pølse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opskrift: 300 gr. pølse (jeg brugte chorizo, men enhver pølse med egen smag kan bruges), 100 gr. bacon eller pancetta, 4 æggeblommer, 1 dl piskefløde, skal af 1 citron samt et lille bundt persille. Dertil 450 gr. linguine (størrelsen mellem spagetti og bånd pasta).

 

Sådan gør du: Skær pølserne på langs og tag kødet ud af pølsen sådan at du ikke får noget skin med (brug en lille ske) steg kød og bacon på panden. Bland æggeblommer, hakket persille, piskefløde og citronskal. Kog pastaen al dente, si vandet fra kom kødet i pastaen og vend ægge fløde blandingen i rør om og server.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carbonara med pølse

 

Den ottende ret er ananas med chilisukker. Endnu et Thailandsk indslag.

 

Opskrift: 1 ananas, 2 spsk. groft salt, 3 spsk. sukke samt 1 rød chili. Sådan gør du: Del ananasen i passende stykker (skal spises med fingrene). Hak chilien på et skærebræt, kom saltet henover og bland på brættet skub ned i en skål og kom sukker i og bland igen. Server.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ananas med chilisukker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Martin iklædt sit varemærke. En Liverpool t-shirt.

 

Så er kokken i gang med niende og sidste ret (anden dessert), som er favoritkaken - aftenens svenske indslag. En rigtig kaloriebombe.

 

Opskrift: Bund: 500 mandelmasse. Fyld: 125 gr. smør, 3 dl piskefløde, 250 gr. lys chokolade, 250 gr. mørk chokolade og 5 cl rom.

 

Sådan gør du: Tag en springform (21cm) brug fingrene til at fordele mandelmassen som bund i springformen. I en gryde smelt smørret, når smørret akkurat er smeltet kommes fløden i, dette koges op og gryden tages af blusset. Nu kommes chokoladen og der røres til alt er smeltet til sidst kommes rommen og der røres godt og dette hældes over i springformen. Stilles i køleskab minimum 4 timer før servering.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Favoritkaken - svensk kaloriebombe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaloriebombe og whisky - en god kombination.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christian har leveret en perfekt og kontrolleret gourmetaften. Her sidder han med overblik over situationen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi andre skovler bare ind og hælder ned. Er der noget bedre end en god whisky med masser er røg, den knitrende lyd af ild i pejsen og hyggeligt selskab?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tja, opvasken står Christian selv for.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aftenens vine og whisky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.
Copyright © 2006. Gourmeterne.

Gourmeterne

"God mad, gode vine og godt selskab"

 

 

Gourmeterne siden 2000. Copyright © 2015. Alle rettigheder forbeholdes. Webmaster Anders Dandanell Skjødt.